Viljelyohjeet

Perunan vILJELEMINEN – näin onnistut perunan kasvattamisessa

idätä siemenperunoita 2-3 viikkoa

Idätä siemenperunoita valoisassa ja lämpimässä paikassa. Paras lämpötila on 10–14 °C, mutta huoneenlämpökin käy. Idätä 2–3 viikkoa. Parhaan sadon saat lyhyillä ja tanakoilla iduil­la, jotka kestävät istutuksen hyvin. Voit myös esikasvattaa taimet sisällä esim. katkaistuissa maitopurkeissa, jolloin kasvu on jo vauhdissa, kun sää sallii siirtää taimet ulos kasvamaan.

levitä lannoite perunamaahan

Sirottele tulevalle perunamaalle ensin lannoitetta. Tarkkaa ohjetta määrästä on vaikea antaa, koska etenkin kasvua säätelevän typen määrä vaihtelee suuresti perunamaasta toiseen. Nyrkkisääntönä kourallinen neliömetriä kohti.

kääntele maa ennen perunan istutusta

Kääntele maa lapiolla kuohkeaksi vähintään 25 cm syvyydeltä asti. Lannoite sekoittuu samalla tasaisesti maahan, josta kasvin juuristo käyttää sen myöhemmin hyödykseen.

perunan istutus taimiväli

Asettele siemenperunat riveiksi. Jätä kahden peräkkäisen perunan välille 25–30 cm tyhjää, jotta mukulapesät mahtuvat kesällä kasvamaan. Perunarivien välille puolestaan kannattaa jättää 70–80 cm tyhjää, jotta multaa riittää kunnollisen penkin muodostamiseen ja perunan juuristolle jää tilaa kasvaa.

Kasaa mullasta esim. haravan avulla kookas ”penkki” siemenperunarivien päälle. Penkki pitää kosteuden tallessa ja tarjoaa ”pesän” tuleville uusille perunoille. Jos penkki on liian pieni, perunat saattavat pilkistää kesällä ulos penkistä, jolloin auringonvalo saa ne vihertymään pilalle.

Sopiva istutussyvyys siemenperunasta penkin pinnalle mitattuna on noin 15 cm.

perunan kasvu lajikkeesta riippuen

Kesän aikana perunamaata kannattaa pitää kastelemalla kosteana mahdollisuuksien mukaan. Peruna on sitkeä kasvi ja kasvaa ihmeellisen hyvin myös kuivassa, mutta kasteleminen pitää perunan kuoreen herkästi muodostuvan perunaruven poissa ja lisää samalla sadon määrää.

Varsinkin alkukesästä perunapenkin pintaan kasvaa rikkakasveja, jotka voit kaapia haravalla pois tai nyppiä rikat käsin. Loppukesästä peruna kasvaa rikkakasveja kookkaammaksi ja varjostaa ne alleen.

Aikaisimmat lajikkeet tuottavat hyvän sadon jopa 8 viikon päästä istutuksesta. Myöhäisemmät talviperunat taas tarvitsevat noin 12 viikkoa eli kolmisen kuukautta kasvuaikaa. Kesällä perunoita voi halutessaan napsia talteen ja syödä jo kesken kasvun. Talveksi varastoitaessa perunan kannattaa antaa kasvaa rauhassa. Tällöin varret kannattaa lopuksi leikata poikki ja viedä pois perunamaalta ja antaa vielä perunoiden kuoren vahvistua noin 2 viikon ajan ennen nostoa.

Näin onnistut perunan kasvattamisessa. Lataa viljelyohje tästä linkistä.
Klikkaa ja tulosta viljelyohje (pdf)
©Pixabay/Winsker

Kasvatus pihalla puukehikossa

Tarvitset multaa, puukehikon (peruslautaa), styroxia ja suojaharsoa. Puukehikon koko voi olla esim. 2×3 metriä. Eristä vain alhaalta styroxilla.

Jos kyseessä on pieni alue, laita styrox pohjalle ja päälle multa, näin pääset laittamaan perunat aikaisemmin kasvamaan. Tämä voisi toimia myös parvekkeella.

Kasvukauden alussa peitä harsolla.

Kastelu tulee sadevedestä, mutta kastele myös muutoin, jos on kuiva kesä. 

©Pixabay/Frankowisko

Kasvatus saavissa tai sankossa (ämpäriperunat)

Tarvitset multaa, saavin, sankon tai ämpärin, styroxia ja suojaharsoa.

Saavin alla voisi olla stryox-levy, jotta se ei saa kylmää. Jos saavin pohjassa ei ole reikiä, kastelun kanssa pitää olla tarkkana, jotta se ei saa liikaa vettä ja tällöin vain varsi kasvaa.

Jos kastelet harvoin kuumalla terassilla tai parvekkeella, varret kasvavat, mutta mukulat jäävät pieneksi. Huolehdi tarkoin siitä mihin kasteluvesi valuu.

Kasvukauden alussa peitä harsolla.

Kun alkaa näkymään vihreitä lehtiä, lisää multaa päälle. Jos käytät kasvatuspusseja, jätä vähän multausvaraa pusseihin, jotta vartta ei kasva liikaa.