Perunan valmistaminen

Mikroaaltouunissa

Mikrossa kypsentämiseen on hankala antaa tarkkoja ohjeita, sillä mikroissa ja niiden tehoissa saattaa olla paljon vaihtelua. Nyrkkisääntönä voisi kuitenkin sanoa, että 10 kananmunan kokoista perunaa tai 4 isoa mukulaa vaativat kypsentymiseen noin 9 minuuttia 900 Watin teholla. Laita perunat mikronkestävään astiaan ja lisää 2 ruokalusikallista vettä, tai pane perunat suoraan astiaan pestyäsi ne, kuivaamatta tai valuttamatta huuhteluvettä pois. Kokeile pois! Mikrossa kypsentäminen on kätevä niksi erityisesti, jos tarvitset vain pienen annoksen. Suojaa kulho/astia kuvulla, jotta vältät perunoiden kuivumisen, ja jätä ne astiaan 5 minuutiksi kypsentymisen jälkeen.

Valmista perunat kuorineen mikrossa:
 • Pese ja valuta perunat, älä kuori
 • Pistele perunat haarukalla ja laita ne mikronkestävään astiaan
 • 3 perunan kypsennysaika mikrossa 900 Watin teholla on noin 7-10 minuuttia
 • Tarkista kypsyys haarukalla
Voit valmistaa mikrossa myös näin:
 • Kuori ja leikkaa perunat tasakokoisiksi palasiksi
 • Huuhtele perunat vedellä ja valuta
 • Laita perunat mikronkestävään astiaan ja mausta makusi mukaan lisäämällä suolaa ja haluamiasi mausteita, yrttejä, tai vaikkapa liemikuutiota raastettuna
 • Lisää joukkoon lusikallinen vettä
 • Peitä astia kuvulla tai kannella (jätä kuitenkin ilmarako)
 • Kypsennä mikrossa, 3 perunan kypsennysaika mikrossa 900 Watin teholla on noin 7-10 minuuttia
 • Tarkista kypsyys haarukalla

Grillaamalla

Helpointa on esikypsentää pestyt perunat mikrossa (8 minuuttia / 900 W). Pistele mukulat haarukalla ja sivele kuorille oliiviöljyä. Kääri perunat yksitellen alumiinifolioon ja viimeistele kypsentämällä grillissä noin 10 minuutin ajan. Herkullista esimerkiksi ranskankermapohjaisen savulohikastikkeen kera!

Muusaamalla

Kuori ja paloittele perunat. Kypsennä joko keittämällä suolalla maustetussa vedessä tai mikrossa tilkassa vettä ja suolalla siroteltuna. Survo joko perunasurvimella tai sähkövatkaimella ja lisää lämmintä maitoa, voita ja suolaa. Jos haluat lisätä muusiin jotain ekstraa, kokeile lisätä esimerkiksi jotain seuraavista: sitruunan mehua, muskottipähkinää, juustoa, currya, rouhittua mustapippuria, tai jotain muuta makusi mukaan!

@Pixabay

Keittämällä

Pese perunat vedellä, puolita isoimmat mukulat ja keitä perunoita noin 20-25 minuuttia. Lisää keitinveteen suolaa. Voit keittää perunat joko kuorineen tai kuorittuina.

Keittoon

Kuori perunat ja leikkaa ne niin ohuiksi siivuiksi kuin mahdollista. Voit käyttää siivuttamiseen myös esimerkiksi juustohöylää. Mitä ohuempia siivut ovat, sitä nopeammin ne valmistuvat. Ruuanlaiton nopeuttamiseksi voit esikypsentää ne mikrossa ennen kattilassa valmistamista.

Höyryttämällä

Perunat voi kypsentää myös höyrykattilassa tai tavalliseen kattilaan laitettavan höyryritilän päällä. Tällöin kypsennysaika on viitisen minuuttia pidempi.

Uunissa

Uunissa voit valmistaa monenlaisia perunaruokia, esimerkiksi lohkoperunoita, perunalastuja, kermaperunoita tai uuniperunoita sellaisenaan tai täytettynä. Kypsennysaika riippuu siitä, minkäkokoisina palasina perunat ovat uunissa. Siivut, palaset ja lohkot valmistuvat nopeammin kuin kokonaiset perunat.

Paistamalla

Voit kypsentää perunat pannulla tai kypsentää perunat ensin keittämällä tai mikrossa ja viimeistellä sitten paistamalla.